Kilpailutoiminta

Seuran kilpailutoiminta on Suomen Karateliiton ja Olympiakomitean kilpailutoiminnan suositusten mukaista.

Kilpailutoiminta ja harrastustoiminta on eriytetty ja kilpailemiseen panostaville tarjotaan tähän mahdollisuus kilpailijapolun kautta.

 

Imatran Kusanku ry:n tarkoituksena on valmentaa kilpailemisesta kiinnostuneita jäseniään ottamaan osaa kansallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin. 

Kusankun kilpailijat ovat menestyneet karaten kilpailutoiminnassa sekä junioreiden että aikuisten puolella Suomessa ja kansainvälisesti. 

 

Ohjauksemme valmistaa seuramme jäsenille selkeän kehityspolun nousta omalle huipputasollensa lajissa.

 

Valmentajat:

Suvi Savolainen 

Toni Soiniitty ohjaaja

Arttu Venäläinen 

 

Painotamme kuitenkin vahvasti kaikessa toiminnassamme, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita.

Kilpaurheilun osalta seuramme noudattaa myös seuraavia arvoja toiminnassaan:

  • Vastuullisuus

  • Intohimo

  • Yhdessä tekeminen

  • Puhdasta ja päihteetöntä sekä dopingvapaata urheilua

Karate on myös kilpaurheilua

 

Karatesta on kehittynyt myös suosittu urheilulaji, joka on saanut hiljattain olympia-statuksen ja nähtiin ensi kertaa olympialaisissa Tokiossa vuonna 2021.

Osa karaten tyylisuunnista ja karateseuroista painottaa urheilullisuutta enemmän ja keskittyy pääasiassa kilpailuun ja sitä tukevaan harjoitteluun.

Olympiakaratessa kilpaillaan kahdessa eri lajissa; liikesarjoissa (kata) sekä pisteottelussa (kumite).

 

Pisteottelu eli kumite

 

Kumite on kaksin käytävään kamppailuun perustuva jännittävä kilpailumuoto, jonka arvostelu ja pisteytys perustuu pisteiden keräämiseen lyöntejä, potkuja ja kaatoja hyödyntäen.

Tarkoituksena ei ole vahingoittaa vastustajaa vaan pisteitä myönnetään onnistuneeksi katsotuista, nopeista hyökkäyksistä. Liiallisesta kontaktista rankaistaan kilpailijoita varoituksin.

Kumitessa ottelijalla on joko punainen (aka) tai sininen (ao) vyö, otteluun suunniteltu kevyt puku ja hammassuojat. Rintapanssarin lisäksi käsissä käytetään otteluhanskoja ja jaloissa sääri- ja jalkapöytäsuojia.

Katso esimerkki kumite-ottelusta (Youtube).

 

Liikesarja eli kata

 

Katassa kamppailee kaksi kilpailijaa vastakkain, mutta kukin suorittaa liikesarjansa omalla vuorollaan yksin. Tavoitteena on suorittaa oma liikesarjansa mahdollisimman onnistuneesti; arvostelukriteereinä ovat mm. nopeus, voima, liikkeiden oikea suoritustapa ja kamppailun todentuntuisuus. Tuomarit arvostelevat suoritukset lippuäänestyksellä.

Katso esimerkki kata-ottelusta (Youtube).

Joukkuekatassa suoritetaan liikesarja kolmen hengen joukkueena, jolloin arvostellaan myös liikkeiden yhdenaikaisuutta. Joukkuekataan kuuluu myös näyttävät bunkait, joissa ennalta sovitun kamppailun omaisesti karatekat esittävät sovelluksia katan liikkeistä ja tekniikoista tuomareille ja yleisölle.

Katso esimerkki joukkuekata-ottelusta (Youtube).